Auto importeren

Hoe je het ook wil noemen, importeren in Duitsland of exporteren uit Nederland, het is een leuke ervaring welke ook nog wat oplevert. Op internet staan veel verhalen dat het voor oudere auto´s niet interessant is, maar in mijn ervaring is dit niet waar.

Het eerste waar je mee moet beginnen is een TÜV rapport van je auto laten maken. Dit kan je doen bij de TÜV zelf maar ook bij de locale garage die een TÜV prüfung mogen uitvoeren. Kosten zijn rond de 150 Euro (als er niks mis is met je auto) en je krijgt er 3 blaadjes voor terug welke je dan mee moet nemen naar het Landratsamt welke je in de kreisstad kan vinden.

Voordat je naar het Landratsamt kan, heb je nog een auto verzekering nodig, dit kan bv via check24.de. Van de verzekering krijg je een Versicherungsbestätigungs-Nummer die je uit moet printen en neem deze mee naar het Landratsamt.

Op het Landratsamt krijg je tegen inlevering van al deze blaadjes en je oude autopapieren en NL kentekens een duitse registratie voor terug. Voor 10 euro extra kan je een kenteken uitkiezen. Met de rekening ga je naar een kenteken winkeltje (om de hoek bij elk Landratsamt) en laat daar de kentekens maken. Dan nog een keer terug naar het Landratsamt voor een paar mooie stickers op je platen en je nieuwe autopapieren op te halen. Zorg dat je gereedschap bij hebt, want je nederlandse kentekenplaat moet je direct inleveren en de nieuwe duitse platen moeten er dus gelijk op. Vergeet ook niet de umwelt sticker erbij te nemen.

Je krijgt van het Landratsamt een brief waarop verklaart wordt dat je auto een Duits kenteken heeft gekregen. Deze moet je naar de RDW sturen waarop je nederlandse kenteken wordt afgemeld en je geen wegenbelasting in Nederland meer hoeft te betalen. Dit kan heel efficient via een formulier op internet. Na ontvangst van de afmelding bevestiging van de RDW, kan je ook de nederlandse verzekering opzeggen. Vraag de nederlandse verzekering om een verklaring in het engels of duits omtrent schade vrije jaren, deze kan dan nog naar de verzekering in Duitsland gestuurd worden, wat dan weer scheelt in de kosten.

Een kopie van de nieuwe auto papieren moeten dan nog naar de duitse verzekering gestuurd worden.

Ten slotte kan je op de belastingdienst website de BPM terug vragen (binnen 13 weken). Dit kan alleen voor auto´s gebouwd na 16 oktober 2006.

 

Geschreven: November, 2016.